Naturalne produkty bogate w błonnik
Telewizje śniadaniowe i reklamy ostatnio aż huczą od hasła błonnik. Lek na jelita, cudowny środek na walkę z odchudzaniem, a także zasypują nas propozycjami przeróżnych postaci błonnika. Jednak raczej nie mamy wiedzy co to jest tak naprawdę ten błonnik, po co nam i gdzie tkwi dokładnie i w czym jego siła lecznicza dla naszych organizmów.
Błonnik pokarmowy to określając naukowo jest to włókno pokarmowe, czyli węglowodan złożony. W jego skład wchodzą: śluzy, pektyny, hemiceluloza oraz lignina. Niezwykłość tego wielocukru, czyli jeszcze inaczej polisacharydu polega na tym, że jeżeli chodzi o klasyfikację nie jest to składnik odżywczy , a jedynie roślinka, która przechodzi przez jelito cienkie, następnie dostaje się do jelita grubego i nie ulega trawieniu. Jest w całości wydalana. Jednak przechodząc tak przez organizm pomaga.
Właśnie dlatego, ten nietypowy składnik w naszym jadłospisie pełni bardzo ważne funkcje.
ZADANIA BŁONNIKA DLA NASZEGO ORGANIZMU
- Ułatwia wypróżnianie; gdy błonnik wchłonie wodę zwiększa objętość, a tym samym pobudza ruch robaczkowy jelit
- Pomaga przy biegunkach, zależnie od podawanej ilości tego składnika
- Jest idealnym składnikiem diet odchudzających ze względu na to iż pęcznieje w żołądku i powoduje uczucie sytości
- Obniża ryzyko miażdżycy
- Obniża również poziom złego cholesterolu- usuwa kwasy żółciowe i zapobiega negatywnym zmianom wątrobowym
- Jest wspaniałym lekiem dla cukrzyków, obniża naturalnie poziom glukozy we krwi opóźniając przemianę węglowodanów
- Wspiera usuwanie z organizmu metali ciężkich, a nawet substancji wywołujących choroby nowotworowe
- Zapobiega skutecznie próchnicy poprzez wydzielanie większej ilości śliny, która poprzez właśnie tą właściwość stanowi barierę ochronną dla zębów
Ostatnie badania kliniczne udowadniają niezwykłe działanie błonnika na układ sercowo-naczyniowy. Pektyny, które zawiera błonnik posiadają istotne znaczenie w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca.
Żeby wykorzystać maksymalnie działanie uzdrawiające błonnika i wzmacniające nasze siły witalne należy wykorzystać ten roślinny dar w menu w zróżnicowany sposób. Dlatego poniżej lista produktów, które są najbogatszym źródłem błonnika.
Pamiętajmy, że błonnika ABSOLUTNIE NIE ZAWIERAJĄ produkty zwierzęce, oleje i produkty tłuszczowe. Bogactwo błonnika odnajdziemy największe w produktach wyłącznie zbożowych, a także owocach. Poniższa tabela właśnie przedstawia tą zależność i proporcje zawartości błonnika w 100 g produktu.
Naturalne produkty bogate w błonnik Zawartość błonnika w produktach spożywczych w g/100 g produktu | |||||
Ryż brązowy | 8,7 | Bułki pszenne | 2,0 | Ogórek zielony | 0,5 |
Ryż biały | 2,5 | Chleb pełnoziarnisty żytni | 6,1 | Pomidor | 1,2 |
Kasza gryczana | 5,9 | Płatki kukurydziane | 7,6 | Brokuły | 2,5 |
Ziemniaki | 1,5 | Płatki owsiane | 6,9 | Marchew | 3,6 |
Śliwki świeże | 1,6 | Otręby pszenne | 42,4 | Pietruszka liście | 4,2 |
Pomarańcza | 1,9 | Sezam | 9,1 | Sałata | 1,4 |
Jabłko | 2,0 | Słonecznik, nasiona | 6,0 | Seler, korzeń | 4,9 |
Maliny | 6,7 | Migdały | 12,1 | Bób | 5,8 |
Jeżyny | 7,3 | Paluszki | 1,0 | Fasola biała | 15,7 |
Porzeczki czarne | 7,9 | Czekolada mleczna | 0,7 | Ryż z jabłkami | 12,4 |
Suszone śliwki bez pestek | 16,1 | Sernik | 0,8 | Pizza z pieczarkami | 1,4 |
Właściwości błonnika same przez siebie przemawiają, jak bardzo warto zadbać o to, by w diecie był on obecny.
Jest najlepszym naturalnym lekiem dla naszego przewodu pokarmowego i organizmu by funkcjonował w pełni bez zastrzeżeń.
[…] Naturalne produkty bogate w błonnik […]
[…] Naturalne produkty bogate w błonnik […]