5 pomysłów na szybkie dania z mrożonek

Oceń post

Mrożenie to jeden z popularniejszych sposobów na konserwację żywności. Mrożone warzywa i owoce zachowują swój smak i aromat. Nadadzą się więc do przyrządzenia różnych potraw. Dzięki mrożonkom wiele dań można przygotować w bardzo krótkim czasie.

Szukasz szybkiego pomysłu na obiad czy kolację? Zobacz przepisy na pożywne posiłki z wykorzystaniem mrożonek!

Smaczne dania z mrożonych warzyw i owoców – przepisy na szybkie dania

Szybki obiad może być pożywny i naprawdę smaczny. Nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, ponieważ z pomocą przychodzą gotowe produkty, czyli mrożone owoce i mieszanki warzyw.

Oto inspiracje na szybkie dania z wykorzystaniem gotowych mrożonek! Koniecznie spróbuj!

Kurczak z ryżem i warzywami

Przepisy na dania z wykorzystaniem mięsa, ryżu i warzyw to pomysły na pełnowartościowy posiłek, który może dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Aby zaoszczędzić trochę czasu, do przygotowania potrawy przyda się gotowa mieszanka warzyw na patelnię.

Stopień trudności: Łatwe

Czas przygotowania: około 20 – 30 minut

Składniki:

Jak przygotować?

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mrożone warzywa na patelnię wrzuć na rozgrzany olej (bez rozmrażania) i smaż przez 10 minut. Pod koniec dopraw do smaku dołączoną do opakowania przyprawą. Kurczaka ugotuj w wodzie z dodatkiem przyprawy do gyrosa, papryki wędzonej i słodkiej. Ugotowane mięso pokrój i podawaj z ryżem oraz z warzywami lub zabierz do pracy i zjedz na lunch!

Wiosenna zupa jarzynowa

Kolejną propozycją na szybki obiad jest aromatyczna zupa wiosenna.

Stopień trudności: Łatwe

Czas przygotowania: 15 – 20 minut

Składniki:

  • Mrożone warzywa, najlepiej gotowa mieszanka „zupa jarzynowa”,
  • 1-2 l bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ewentualnie śmietana 18% do zabielenia zupy,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.
Przeczytaj też:  Chlorek magnezu - zastosowanie

Przygotowanie:

Mrożone warzywa (bez rozmrażania) wystarczy wsypać do gotującego się bulionu i dodać 2-3 rozgniecione przez praskę ząbki czosnku. Całość należy gotować przez 15 minut a na koniec zabielić śmietaną, ściągnąć z gazu, doprawić do smaku i posypać świeżą natką pietruszki.

Ryż z musem truskawkowym i twarogiem

Ryż z truskawkami to zarówno pyszny deser, obiad, jak i kolacja. Jest uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale i przez dorosłych To danie serwowane najczęściej latem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je także jesienią czy zimą, wykorzystując mrożone truskawki.

mrożone truskawki

Stopień trudności: Łatwe

Czas przygotowania: 15 – 20 minut

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu (zamiast ryżu możesz wykorzystać też makaron),
  • kostka twarogu półtłustego,
  • mrożone truskawki,
  • cukier,
  • mleko.

Sposób przygotowania:

Dwa woreczki ryżu gotujemy w wodzie rozcieńczonej pół na pół z mlekiem według instrukcji na opakowaniu. Mrożone truskawki blendujemy z cukrem na gładką masę. Gotowy ryż podajemy z musem i posypujemy rozgniecionym twarogiem. Można również udekorować np. płatkami migdałów.

Przepis na malinowe fit lody z bananami

Domowe lody malinowe to pomysł na prosty i szybki deser, który z pewnością ochłodzi nas w upalne, letnie dni. Dodatek banana nadaje lodom delikatnego smaku, a brak cukru białego i prosty skład sprawiają, że są znacznie zdrowsze od tych, które można kupić w sklepie.

Stopień trudności: Łatwe

Czas przygotowania: 5 – 10 min

Składniki:

  • Mrożone maliny,
  • dwa dojrzałe banany (najlepiej na kilka godzin przed wykonaniem przepisu pokroić je i wrzucić do zamrażarki),
  • miód do smaku.

Sposób przygotowania:

To proste! Mrożone maliny oraz schłodzone banany blendujemy wraz z odrobiną miodu na gładką masę. Całość przekładamy do pucharków i od razu podajemy.

Aromatyczne leczo

To proste danie węgierskie, które na dobre zadomowiło się w naszej polskiej kuchni. Do jego przygotowania potrzebna będzie cukinia, papryka, pomidory, cebula i pętko kiełbasy. Aby zaoszczędzić trochę czasu, możesz skorzystać z gotowej mieszanki warzyw, którą znajdziesz na: https://www.poltino.pl/pl/pdt/leczo.

Przeczytaj też:  Dieta, która sprawi, że Twoja skóra będzie piękna!

Stopień trudności: Łatwe

Czas przygotowania: 15 – 20 minut

Składniki:

  • mrożone warzywa (gotowa mieszanka),
  • 1 pętko kiełbasy,
  • 4 łyżki smalcu lub oleju,
  • 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę,
  • przyprawy: papryka wędzona, papryka słodka, sól, pieprz,
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego.

Przygotowanie:

Kiełbasę podsmażamy na smalcu lub oleju z dodatkiem czosnku. Do tak przygotowanej kiełbasy wsypujemy mrożone warzywa (bez rozmrażania), zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z pajdą chleba. Danie można przechowywać w lodówce do dwóch dni.

mrożone warzywa mix

Owoce i warzywa mrożone – czy są zdrowe?

Mrożone warzywa i owoce zachowują cechy świeżych produktów i mają wyższą wartość odżywczą w porównaniu do innych rodzajów przetworów. Ponadto są wygodne w użyciu i dostarczają wielu składników odżywczych, witamin i minerałów. To przydatne rozwiązanie zwłaszcza wówczas, gdy brakuje nam świeżych odpowiedników. Nic więc dziwnego, że często wykorzystywane są w kuchni!

Do komponowania potraw bez obaw możemy wykorzystać mrożone brokuły czy szpinak i wiele innych, mrożonych warzyw i owoców!

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.