Niezastąpiona sałatka z tuńczyka na 10 sposobów

Niezastąpiona sałatka z tuńczyka na 10 sposobów

Oceń post

Jak prawidłowo wykonać sałatkę z tuńczykiem?

Drobno pokrojona cebula, kukurydza, czosnek i groszek konserwowy to najczęściej podstawowe składniki sałatki z tuńczykiem. Bardzo często można spotkać wersję z ryżem lub makaronem, która również zachwyca niesamowitym smakiem. Ta sałatka  doskonale komponuje się z lekkim dressingiem i świeżymi warzywami – ponadto taki wariant jest niezwykle zdrowy i nie zawiera zbędnych kalorii.

Warto pamiętać, że jogurt naturalny w tym przypadku może być trafnym zamiennikiem wysokokalorycznego majonezu, który używany w dużych ilościach może być niebezpieczny dla zdrowia.

Pyszna sałatka z tuńczykiem – sposób I:

Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli

Składniki:

  • ➤ mała cebula,
  • ➤ puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • ➤ puszka czerwonej fasoli,
  • ➤ 3 łyżki oliwy,
  • ➤ 2 łyżki octu jabłkowego,
  • ➤ łyżka pikantnego ketchupu,
  • ➤ łyżeczka majeranku,
  • ➤ łyżeczka natki pietruszki (świeżej),
  • ➤ pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Odsącz fasolę i przelej zimną wodą.
  2. Odsącz tuńczyka i umieść go w misce. 
  3. Drobno posiekaj natkę pietruszki, cebulę, oraz odsączoną rybę.
  4. Zmieszaj oliwę z octem jabłkowym i ketchupem.
  5. Dodaj sól, majeranek i pieprz do smaku.
  6. Wymieszaj dokładnie i gotowe!

Sposób II:

Sałatka nicejska

Składniki:

  • ➜ 2 pomidory,
  • ➜ główka sałaty,
  • ➜ 2 jajka,
  • ➜ 4 ziemniaki,
  • ➜ garść czarnych oliwek,
  • ➜ cebula czerwona,
  • ➜ 250 g fasolki szparagowej,
  • ➜ puszka tuńczyka
  • ➜ 1/4 szklanki soku z cytryny,
  • ➜ 1/2 łyżeczki musztardy,
  • ➜ 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, a następnie pokroić.
  2. Ziemniaki ugotować w mundurkach i pokroić w kostkę.
  3. Fasolkę gotować 6 minut, później odcedzić i przelać zimną wodą.
  4. Przepołowić oliwki, pokroić pomidory i tuńczyka.
  5. Dodać posiekaną cebulę, porwaną na kawałki sałatę i dokładnie wymieszać.
  6. Przygotować sos z oliwy, musztardy oraz cytryny i tuż przed podaniem polać nim sałatkę.

Sposób III:

Sałatka z tuńczykiem i kaszą kuskus:

Składniki:

  • ➤ 1 czerwona papryka,
  • ➤ kawałek żółtego sera,
  • ➤ pół puszki kukurydzy,
  • ➤ 2 oliwki zielone
  • ➤ 2 oliwki czarne,
  • ➤ 150 g gramów kaszy kuskus,
  • ➤ tuńczyk rozdrobniony w wodzie,
  • ➤ 0,5 litra bulionu drobiowego,
  • ➤ majonez,
  • ➤ sól i pieprz.
Przeczytaj też:  Zdrowe śniadanie - 9 pomysłów

Przygotowanie:

  1. Zalać kaszę gorącym bulionem i zostawić na 5 minut, aby napęczniała.
  2. Wrzucić do kaszy odsączonego z wody tuńczyka, kukurydzę, ser i paprykę pokrojone w kostkę oraz oliwki pocięte w krążki.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez.

Sposób IV:

Sałatka z makaronem, tuńczykiem i warzywami

Składniki:

  • ➜ 2 jajka,
  • ➜ 250 g makaronu świderki,
  • ➜ 150 ml jogurtu naturalnego,
  • ➜ 4 małe pomidorki,
  • ➜ puszka tuńczyka w oleju,
  • ➜ łyżka kaparów,
  • ➜ 250 g brokuły,
  • ➜ ząbek czosnku,
  • ➜ 100 ml majonezu,
  • ➜ 2 łyżki czarnych oliwek,
  • ➜ łyżka soku z cytryny,
  • ➜ 1/2 pęczka bazylii,
  • ➜ szczypta cukru,
  • ➜ pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować makaron i go odcedzić.
  2. Ugotować jajka na twardo i pokroić “w ósemki”.
  3. Umyty brokuł podzielić na różyczki i gotować 5 minut z dodatkiem cukru i soli.
  4. Odsączyć oliwki, kapary i tuńczyka.
  5. Połączyć majonez z jogurtem naturalnym i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
  7. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i kapary.
  8. Wszystkie składniki zmieszać ze sobą, posypać oliwkami i bazylią oraz doprawić solą i pieprzem.

Sposób V:

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • ➤ 5 jajek,
  • ➤ 5 dużych ogórków kiszonych,
  • ➤ 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • ➤ 1 duża puszka kukurydzy,
  • ➤ 1 niewielki por,
  • ➤ 150 g startego sera żółtego,
  • ➤ świeżo mielony pieprz,
  • ➤ sól,
  • ➤ 6-7 łyżek majonezu.

Przygotowanie:

  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Ścieramy białka na tarce.
  4. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru wody.
  5. Rybę i kukurydzę odsączamy z zalewy.
  6. Obieramy por i kroimy go w cienkie półplasterki.
  7. Dodajemy soli i pieprzu do majonezu.

W przeźroczystym naczyniu układamy gotowe składniki w następującej kolejności:

pokrojone białka jajek -> 1/3 majonezu -> por -> pół puszki kukurydzy -> połowa tartego sera -> jedna puszka tuńczyka -> 1/3 majonezu -> kolejna połowa puszki kukurydzy -> druga połowa tartego sera -> kolejna połowa  puszki tuńczyka -> ogórki kiszone -> 1/3 majonezu rozkruszone żółtka.

Przeczytaj też:  Pieczenie ciast na zamówienie - pomysł na biznes

Sposób VI:

Sałatka z tuńczykiem i koperkiem

Składniki:

  • ➤ 140 g kukurydzy z puszki,
  • ➤ 300 g  tuńczyka w sosie własnym 
  • ➤ 5 jajek,
  • ➤ 5 łyżek oliwy,
  • ➤ garść koperku,
  • ➤ 200 g czerwonej papryki,
  • ➤ 300 gramów ogórków: świeże, małosolne i konserwowe,
  • ➤ sól oraz pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo i przekrój je na połówki.
  2. Pokrój ogórki w kostkę.
  3. Umyj i obierz paprykę, a następnie pokrój w kostkę i połącz z ogórkami oraz posiekanym drobno koperkiem.
  4. Odlej zalewę, a kukurydzę dodaj do sałatki. Dodaj oliwę oraz pieprz i sól.
  5. Odcedź zalewę i umieść rybę w salaterce z pozostałymi składnikami.
  6. Wymieszaj delikatnie zawartość i dodaj jajka. Jeśli masz ochotę, to możesz dołożyć czerwoną cebulkę lub szczypiorek.

Sposób VII:

Sałatka fasolowa z porem i tuńczykiem

Składniki:

  • ➞ 100 g sera feta,
  • ➞ 2 duże pomidory,
  • ➞ 1 por,
  • ➞ pęczek natki pietruszki.
  • ➞ puszka czerwonej fasoli,
  • ➞ łyżka suszonego oregano,
  • ➞ puszka tuńczyka w sosie własnym.

Sposób przygotowania:

  1. Umytego pora pokrój w krążki, następnie przelej go wrzątkiem i dobrze odsącz.
  2. Dodaj rybę, fasolę oraz krojone w kostkę pomidory.
  3. Fetę także pokrój w kosteczkę i połącz ze składnikami.
  4. Dorzuć umytą i posiekaną pietruszkę, dopraw oregano i odstaw sałatkę na godzinę.

Sposób VIII:

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Składniki:

  • ➤ cebula,
  • ➤ puszka tuńczyka w wodzie,
  • ➤ 250 g makaronu spirali tricolore,
  • ➤ 2 ząbki czosnku,
  • ➤ 1/3 łyżeczki jalapeno kruszonego,
  • ➤ 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • ➤ 2 pomidory,
  • ➤sól i ziołowy pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku.
  2. Pokrój drobno cebulkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
  3. Do cebuli dodaj odsączoną rybę, pokrojone pomidory oraz drobno posiekany czosnek. Dusić 10 minut.
  4. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  5. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.

Sposób IX:

Sałatka z tuńczykiem, orzechami i mandarynkami

Składniki:

  • ➜4 jabłka,
  • ➜2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • ➜1 szklanka posiekanych orzechów laskowych,
  • ➜2 małe puszki mandarynek w syropie,
  • ➜1 mała kapusta pekińska
  • ➜ sól i pieprz
  • ➜ cukier (ewentualnie),
  • ➜ sok z cytryny,,
  • ➜1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • ➜1/2 szklanki zalewy mandarynkowej.
Przeczytaj też:  Jak przyrządzić tofu? - 9 sprawdzonych sposobów

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz kapustę a następnie pokrój w cienkie paseczki.
  2. Odsącz tuńczyka i mandarynki.
  3. Umyj jabłka i pokrój w paski.
  4. Przygotuj sos z zalewy mandarynkowej i soku z cytryny, dopraw go solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem.
  5. W szklanej salaterce ułóż warstwami składniki: kapustę pekińską, tuńczyka, mandarynki, jabłka, orzechy. Wszystko polej sosem.

Sposób X:

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Składniki:

  • ➤ 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • ➤ 3 jajka,
  • ➤ 3 średnie ogórki konserwowe,
  • ➤ 3 łyżki majonezu,
  • ➤ 100 g ryżu,
  • ➤ pół puszki kukurydzy konserwowej,
  • ➤ pół cebuli czerwonej,
  • ➤ trochę koperku lub szczypiorku,
  • ➤ sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostudzenia.
  2. Ugotuj jajka na twardo i pokrój je w kosteczkę.
  3. Odsącz tuńczyka, kukurydzę, pokrój drobno cebulę i ogórki.
  4. Połącz składniki, dodaj majonez, posiekany koperek lub czosnek, następnie dopraw do smaku.sałatka z tuńczykiem

Podsumowanie

Aby przygotować pyszną sałatkę z tuńczykiem nie trzeba wydawać dużej ilości pieniędzy na składniki, ponieważ ryba idealnie komponuje się nawet z podstawowymi produktami tj. ryż, makaron. Czas przygotowania tej smakowitej potrawy jest z reguły krótki. Sałatka z tuńczykiem to gwarancja znakomitego smaku oraz ogromna ilość witamin.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.