Niezastąpiona sałatka z tuńczyka na 10 sposobów
Niezastąpiona sałatka z tuńczyka na 10 sposobów
Jak prawidłowo wykonać sałatkę z tuńczykiem?
Drobno pokrojona cebula, kukurydza, czosnek i groszek konserwowy to najczęściej podstawowe składniki sałatki z tuńczykiem. Bardzo często można spotkać wersję z ryżem lub makaronem, która również zachwyca niesamowitym smakiem. Ta sałatka doskonale komponuje się z lekkim dressingiem i świeżymi warzywami – ponadto taki wariant jest niezwykle zdrowy i nie zawiera zbędnych kalorii.
Warto pamiętać, że jogurt naturalny w tym przypadku może być trafnym zamiennikiem wysokokalorycznego majonezu, który używany w dużych ilościach może być niebezpieczny dla zdrowia.
Pyszna sałatka z tuńczykiem – sposób I:
Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli
Składniki:
- ➤ mała cebula,
- ➤ puszka tuńczyka w sosie własnym,
- ➤ puszka czerwonej fasoli,
- ➤ 3 łyżki oliwy,
- ➤ 2 łyżki octu jabłkowego,
- ➤ łyżka pikantnego ketchupu,
- ➤ łyżeczka majeranku,
- ➤ łyżeczka natki pietruszki (świeżej),
- ➤ pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Odsącz fasolę i przelej zimną wodą.
- Odsącz tuńczyka i umieść go w misce.
- Drobno posiekaj natkę pietruszki, cebulę, oraz odsączoną rybę.
- Zmieszaj oliwę z octem jabłkowym i ketchupem.
- Dodaj sól, majeranek i pieprz do smaku.
- Wymieszaj dokładnie i gotowe!
Sposób II:
Sałatka nicejska
Składniki:
- ➜ 2 pomidory,
- ➜ główka sałaty,
- ➜ 2 jajka,
- ➜ 4 ziemniaki,
- ➜ garść czarnych oliwek,
- ➜ cebula czerwona,
- ➜ 250 g fasolki szparagowej,
- ➜ puszka tuńczyka
- ➜ 1/4 szklanki soku z cytryny,
- ➜ 1/2 łyżeczki musztardy,
- ➜ 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, a następnie pokroić.
- Ziemniaki ugotować w mundurkach i pokroić w kostkę.
- Fasolkę gotować 6 minut, później odcedzić i przelać zimną wodą.
- Przepołowić oliwki, pokroić pomidory i tuńczyka.
- Dodać posiekaną cebulę, porwaną na kawałki sałatę i dokładnie wymieszać.
- Przygotować sos z oliwy, musztardy oraz cytryny i tuż przed podaniem polać nim sałatkę.
Sposób III:
Sałatka z tuńczykiem i kaszą kuskus:
Składniki:
- ➤ 1 czerwona papryka,
- ➤ kawałek żółtego sera,
- ➤ pół puszki kukurydzy,
- ➤ 2 oliwki zielone
- ➤ 2 oliwki czarne,
- ➤ 150 g gramów kaszy kuskus,
- ➤ tuńczyk rozdrobniony w wodzie,
- ➤ 0,5 litra bulionu drobiowego,
- ➤ majonez,
- ➤ sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Zalać kaszę gorącym bulionem i zostawić na 5 minut, aby napęczniała.
- Wrzucić do kaszy odsączonego z wody tuńczyka, kukurydzę, ser i paprykę pokrojone w kostkę oraz oliwki pocięte w krążki.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez.
Sposób IV:
Sałatka z makaronem, tuńczykiem i warzywami
Składniki:
- ➜ 2 jajka,
- ➜ 250 g makaronu świderki,
- ➜ 150 ml jogurtu naturalnego,
- ➜ 4 małe pomidorki,
- ➜ puszka tuńczyka w oleju,
- ➜ łyżka kaparów,
- ➜ 250 g brokuły,
- ➜ ząbek czosnku,
- ➜ 100 ml majonezu,
- ➜ 2 łyżki czarnych oliwek,
- ➜ łyżka soku z cytryny,
- ➜ 1/2 pęczka bazylii,
- ➜ szczypta cukru,
- ➜ pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Ugotować makaron i go odcedzić.
- Ugotować jajka na twardo i pokroić “w ósemki”.
- Umyty brokuł podzielić na różyczki i gotować 5 minut z dodatkiem cukru i soli.
- Odsączyć oliwki, kapary i tuńczyka.
- Połączyć majonez z jogurtem naturalnym i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
- Dodać rozdrobnionego tuńczyka i kapary.
- Wszystkie składniki zmieszać ze sobą, posypać oliwkami i bazylią oraz doprawić solą i pieprzem.
Sposób V:
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- ➤ 5 jajek,
- ➤ 5 dużych ogórków kiszonych,
- ➤ 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- ➤ 1 duża puszka kukurydzy,
- ➤ 1 niewielki por,
- ➤ 150 g startego sera żółtego,
- ➤ świeżo mielony pieprz,
- ➤ sól,
- ➤ 6-7 łyżek majonezu.
Przygotowanie:
- Gotujemy jajka na twardo.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Ścieramy białka na tarce.
- Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru wody.
- Rybę i kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Obieramy por i kroimy go w cienkie półplasterki.
- Dodajemy soli i pieprzu do majonezu.
W przeźroczystym naczyniu układamy gotowe składniki w następującej kolejności:
pokrojone białka jajek -> 1/3 majonezu -> por -> pół puszki kukurydzy -> połowa tartego sera -> jedna puszka tuńczyka -> 1/3 majonezu -> kolejna połowa puszki kukurydzy -> druga połowa tartego sera -> kolejna połowa puszki tuńczyka -> ogórki kiszone -> 1/3 majonezu rozkruszone żółtka.
Sposób VI:
Sałatka z tuńczykiem i koperkiem
Składniki:
- ➤ 140 g kukurydzy z puszki,
- ➤ 300 g tuńczyka w sosie własnym
- ➤ 5 jajek,
- ➤ 5 łyżek oliwy,
- ➤ garść koperku,
- ➤ 200 g czerwonej papryki,
- ➤ 300 gramów ogórków: świeże, małosolne i konserwowe,
- ➤ sól oraz pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo i przekrój je na połówki.
- Pokrój ogórki w kostkę.
- Umyj i obierz paprykę, a następnie pokrój w kostkę i połącz z ogórkami oraz posiekanym drobno koperkiem.
- Odlej zalewę, a kukurydzę dodaj do sałatki. Dodaj oliwę oraz pieprz i sól.
- Odcedź zalewę i umieść rybę w salaterce z pozostałymi składnikami.
- Wymieszaj delikatnie zawartość i dodaj jajka. Jeśli masz ochotę, to możesz dołożyć czerwoną cebulkę lub szczypiorek.
Sposób VII:
Sałatka fasolowa z porem i tuńczykiem
Składniki:
- ➞ 100 g sera feta,
- ➞ 2 duże pomidory,
- ➞ 1 por,
- ➞ pęczek natki pietruszki.
- ➞ puszka czerwonej fasoli,
- ➞ łyżka suszonego oregano,
- ➞ puszka tuńczyka w sosie własnym.
Sposób przygotowania:
- Umytego pora pokrój w krążki, następnie przelej go wrzątkiem i dobrze odsącz.
- Dodaj rybę, fasolę oraz krojone w kostkę pomidory.
- Fetę także pokrój w kosteczkę i połącz ze składnikami.
- Dorzuć umytą i posiekaną pietruszkę, dopraw oregano i odstaw sałatkę na godzinę.
Sposób VIII:
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Składniki:
- ➤ cebula,
- ➤ puszka tuńczyka w wodzie,
- ➤ 250 g makaronu spirali tricolore,
- ➤ 2 ząbki czosnku,
- ➤ 1/3 łyżeczki jalapeno kruszonego,
- ➤ 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- ➤ 2 pomidory,
- ➤sól i ziołowy pieprz.
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron w osolonym wrzątku.
- Pokrój drobno cebulkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
- Do cebuli dodaj odsączoną rybę, pokrojone pomidory oraz drobno posiekany czosnek. Dusić 10 minut.
- Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
Sposób IX:
Sałatka z tuńczykiem, orzechami i mandarynkami
Składniki:
- ➜4 jabłka,
- ➜2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- ➜1 szklanka posiekanych orzechów laskowych,
- ➜2 małe puszki mandarynek w syropie,
- ➜1 mała kapusta pekińska
- ➜ sól i pieprz
- ➜ cukier (ewentualnie),
- ➜ sok z cytryny,,
- ➜1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- ➜1/2 szklanki zalewy mandarynkowej.
Przygotowanie:
- Umyj i osusz kapustę a następnie pokrój w cienkie paseczki.
- Odsącz tuńczyka i mandarynki.
- Umyj jabłka i pokrój w paski.
- Przygotuj sos z zalewy mandarynkowej i soku z cytryny, dopraw go solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem.
- W szklanej salaterce ułóż warstwami składniki: kapustę pekińską, tuńczyka, mandarynki, jabłka, orzechy. Wszystko polej sosem.
Sposób X:
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Składniki:
- ➤ 1 puszka tuńczyka w oleju,
- ➤ 3 jajka,
- ➤ 3 średnie ogórki konserwowe,
- ➤ 3 łyżki majonezu,
- ➤ 100 g ryżu,
- ➤ pół puszki kukurydzy konserwowej,
- ➤ pół cebuli czerwonej,
- ➤ trochę koperku lub szczypiorku,
- ➤ sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostudzenia.
- Ugotuj jajka na twardo i pokrój je w kosteczkę.
- Odsącz tuńczyka, kukurydzę, pokrój drobno cebulę i ogórki.
- Połącz składniki, dodaj majonez, posiekany koperek lub czosnek, następnie dopraw do smaku.
Podsumowanie
Aby przygotować pyszną sałatkę z tuńczykiem nie trzeba wydawać dużej ilości pieniędzy na składniki, ponieważ ryba idealnie komponuje się nawet z podstawowymi produktami tj. ryż, makaron. Czas przygotowania tej smakowitej potrawy jest z reguły krótki. Sałatka z tuńczykiem to gwarancja znakomitego smaku oraz ogromna ilość witamin.
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.