Jak przyrz膮dzi膰 tofu? – 9 sprawdzonych sposob贸w

5/5 - (1)

Tofu w ostatnich latach zyskuje na coraz wi臋kszej popularno艣ci. Jest uwielbiany przez wegan i wegetarian, ale tak偶e osoby lubi膮ce mi臋so cz臋sto po niego si臋gaj膮. Jest doskona艂e do kanapek, sa艂atek, a tak偶e do obiadu. Wejd藕 i poznaj sprawdzone przepisy na przyrz膮dzenie tofu!

Tofu naturalne 鈥 czym jest?

Tofu, czyli wega艅ski zamiennik mi臋sa, to ser, kt贸ry powstaje z mleka sojowego – a dok艂adniej z napoju sojowego. Ekologiczne tofu jest wytwarzane z bio soi i nigari – bogatej w minera艂y pozosta艂o艣ci po ekstrakcji soli z wody morskiej.

Zawiera bardzo du偶a bia艂ka i wapnia, a tak偶e potasu, cynku, miedzi, fosforu, manganu i selenu. Dodatkowo tofu to 藕r贸d艂o witaminy A, C, K oraz witamin z grupy B, dzia艂a przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby sercowo-kr膮偶eniowe i mo偶e pom贸c w redukcji tkanki t艂uszczowej. Oczywi艣cie, te wszystkie korzy艣ci zyskujemy przy regularnym spo偶ywaniu tofu.

 

Jakie s膮 rodzaje tofu?

Mo偶liwo艣ci przygotowania tofu zale偶膮 od jego rodzaju. Wyr贸偶niamy kilka typ贸w tego sera: naturalne tofu, smakowe, w臋dzone oraz jedwabiste.

  • Naturalne tofu 

Na rynku dost臋pne s膮 dwa rodzaje naturalnego tofu 鈥 twarde i mi臋kkie. Twarde tofu jest znacznie popularniejsze, dost臋pne jest w wi臋kszo艣ci sklep贸w. Mo偶na je kupi膰 plastikowym lub kartonowym opakowaniu, ma d艂ugi termin przydatno艣ci do spo偶ycia i nie ma potrzeby przechowywa膰 go w lod贸wce. Natomiast mi臋kkie tofu jest mniej popularne w Polsce i mo偶na je zakupi膰 w nielicznych sklepach z azjatyck膮 lub zdrow膮 偶ywno艣ci膮.

tofu naturalne

  • Tofu w臋dzone

Tofu w臋dzone to smakowe tofu, kt贸re charakteryzuje si臋 specyficznym, wyrazistym smakiem uzyskanym poprzez w臋dzenie drewnem. Ten rodzaj tofu najlepiej pasuje do wytrawnych potraw: mo偶emy przyrz膮dzi膰 z niego np. wega艅ski bekon.

tofu w臋dzone

  • Tofu smakowe

Wyr贸偶niamy tak偶e tofu z dodatkami, takimi jak: oliwki, suszone pomidory czy bazylia. Z roku na rok asortyment si臋 zwi臋ksza i dost臋pnych jest coraz wi臋cej serk贸w tofu z r贸偶norodnymi dodatkami.

Przeczytaj te偶:  Zdrowe 艣niadanie - 9 pomys艂贸w

tofu smakowe

  • Tofu jedwabiste

Na rynku dost臋pne jest tak偶e jedwabiste tofu, tzw. silken tofu 鈥 charakteryzuje si臋 bardzo mi臋kk膮, wr臋cz jedwabist膮 konsystencj膮. Idealnie pasuje do zup, deser贸w oraz sos贸w. Nie nadaje si臋 jednak偶e do sma偶enia oraz panierowania – zbyt 艂atwo to tofu si臋 rozpada.

tofu jedwabiste

Jak przyrz膮dzi膰 tofu?

 

Tofu jest produktem, z kt贸rego mo偶na przyrz膮dzi膰 mn贸stwo ciekawych, nie tylko wega艅skich potraw.

Marynowane tofu

Zanim rozpoczniemy gotowanie, wa偶ne jest odpowiednie przygotowanie tofu. Tofu naturalne ma md艂y smak, jednak odpowiednie nas膮czenie go przyprawami oraz zio艂ami, sprawi, 偶e b臋dzie idealnym produktem do przygotowania wielu potraw.

Jednak偶e Pierwszym krokiem powinno by膰 ods膮czenie nadmiaru wody (z wyj膮tkiem tofu jedwabistego). Nast臋pnie nale偶y odpowiednio zamarynowa膰 tofu. Mo偶emy to zrobi膰 poprzez po艂o偶enie sera pomi臋dzy dwoma deskami do krojenia i przyci艣ni臋cie ich. Dzi臋ki ods膮czeniu, tofu 艂atwiejsze b臋dzie do zamarynowania, gdy偶 nie tylko lepiej poch艂onie marynat臋 oraz przyprawy, ale r贸wnie偶 po upieczeniu b臋dzie ono bardziej chrupi膮ce.

Przed umieszczeniem w zalewie, tofu pokr贸j w kostk臋 lub plasterki i trzymaj w marynacie, sk艂adaj膮cej si臋 z oleju, zi贸艂 i przypraw, przez co najmniej 2 godziny.

Mo偶emy zrobi膰 klasyczn膮 marynat臋 sk艂adaj膮c膮 si臋 z czosnku, imbiru i sosu sojowego, albo indyjsk膮, w kt贸rej sk艂ad wchodzi curry, kmin rzymski, kolendra i kardamon. Polecan膮 marynat膮 jest tak偶e ta, sk艂adaj膮ca si臋 z sosu teriyaki, w臋dzonej papryki i czosnku, a meksyka艅ska zalewa to oliwa, sos sojowy, czerwona papryka, chilli oraz kmin rzymski.

Im d艂u偶ej marynujemy tofu, tym intensywniejszy b臋dzie jego smak.

Tofu grillowane

 

Mo偶emy przyrz膮dzi膰 tofu na patelni grillowej b膮d藕 grillu. Na grill najlepszym rodzajem b臋dzie tofu twarde, naturalne. Najpierw marynujemy je przez 4 godziny 鈥 polecamy marynat臋 z czosnku, sosu sojowego, oliwy, tymianku i cytryny. Tak przygotowane tofu grillujemy, a偶 uzyska z艂oty kolor.

Przeczytaj te偶:  Co je艣膰 na diecie bezglutenowej?

grillowane tofu

Tofu sma偶one w g艂臋bokim t艂uszczu

 

Prostym sposobem na przyrz膮dzenie tofu jest podsma偶enie go na g艂臋bokim oleju. Na pocz膮tek nale偶y przygotowa膰 tofu – marynujemy je w papryczkach chilli, sosie sojowym, czosnku i cytrynie, a nast臋pnie sma偶ymy na g艂臋bokim t艂uszczu. Tofu sma偶one doskonale sprawdza si臋 jako dodatek do sa艂atek, ry偶u, makaronu, bigosu, zup, a tak偶e mo偶emy go podawa膰 z warzywami lub z sosem. Tak przyrz膮dzone tofu jest chrupi膮ce i pyszne.

Tofu w tempurze

 

Ciekawym pomys艂em b臋dzie tofu w tempurze. Najpierw nale偶y zamarynowa膰 tofu 鈥 mo偶e to by膰 s艂odko-ostra marynata z ostrej papryczki, syropy z agawy, limonki i oleju. W takiej marynacie trzymamy tofu przez kilka godzin, nast臋pnie obtaczamy je w delikatnym cie艣cie na tempur臋 i sma偶ymy na g艂臋bokim t艂uszczu.

Kotleciki z tofu

 

Kolejn膮 propozycj膮 s膮 kotlety z tofu. Potrzebne sk艂adniki:

  • 1 kg ziemniak贸w
  • kostka tofu
  • szklanka m膮ki
  • 3 niewielkie cebule
  • ulubione przyprawy i zio艂a
  • olej

Najpierw gotujemy ziemniaki, blendujemy je i dodajemy przyprawy oraz zio艂a, nast臋pnie rozkruszamy kostk臋 tofu i wsypujemy m膮k臋. Potem kroimy w kostk臋 cebulki i szklimy je na patelni na t艂uszczu. Po przestygni臋ciu dodajemy cebul臋 do masy i formujemy kotleciki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza i pieczemy kotlety przez oko艂o 30 minut (po 15 minutach nale偶y przewr贸ci膰 kotlety na drug膮 stron臋).

Tofucznica

 

Tofucznica w smaku bardzo przypomina klasyczn膮 jajecznic臋. Jest idealna na 艣niadanie lub brunch. Aby przygotowa膰 tak膮 potraw臋 nale偶y pokruszy膰 tofu na patelni i je podsma偶y膰. Czarna s贸l Kala Namak sprawi, 偶e tofu nabierze posmaku jajecznicy, a w臋dzona papryka przypomina膰 b臋dzie bekon. W tofucznicy mo偶emy wymiesza膰 wszystkie rodzaje tofu: jedwabiste, naturalne i w臋dzone.

Pad thai

Pad thai to orientalne danie zyskuj膮ce coraz wi臋ksz膮 popularno艣膰 鈥 dotyczy to r贸wnie偶 jego wega艅skiego odpowiednika. Sma偶one tofu pe艂ni聽 funkcj臋 zamiennika mi臋sa. Orientalny smak pad thai zostaje w pe艂ni zachowany dzi臋ki sk艂adnikom, takim jak sos sojowy, orzeszki ziemne, p艂atki chilli czy kie艂ki fasoli mung.

Przeczytaj te偶:  Niezast膮piona sa艂atka z tu艅czyka na 10 sposob贸w

Zupa Miso

 

Do przygotowania zupy miso najlepiej u偶y膰 mi臋kkiego tofu – idealnie sprawdzi si臋 jedwabiste. Potrzebne sk艂adniki to:

  • dwie szklanki wody
  • mi臋kkie tofu
  • kawa艂ek suszonego glonu wakame
  • 1 艂y偶ka pasty miso
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 艂y偶ka drobno posiekanego szczypiorku 

Nast臋pnie gotujemy wywar z warzyw: glon wakame, marchewk臋 i cebul臋 nale偶y gotowa膰 przez 20 minut, nast臋pnie wlewamy past臋 miso, kt贸r膮 wcze艣niej rozmieszali艣my w zimnej wodzie. Podgrzewamy ca艂o艣膰 przez 2 minuty, ale nie mo偶emy dopu艣ci膰 do wrzenia. Nast臋pnie wrzucamy posiekany szczypiorek oraz tofu pokrojone w ma艂e kosteczki. Gdy tofu wyp艂ynie na powierzchni臋, przyprawiamy i jeszcze chwil臋 gotujemy.

Tofu na s艂odko

 

Tofu marynowane z sokiem z cytryny lub pomara艅czy mo偶e by膰 dodawane do s艂odkich potraw, lub deser贸w.

Ser sojowy mo偶emy doda膰 do sa艂atki owocowej. Jedyne, co potrzebujemy to p贸艂 kilograma naszej ulubionej mieszanki owoc贸w, 5 艂y偶ek rodzynek, 5 艂y偶ek orzech贸w w艂oskich, 艂y偶k臋 miodu, 艂y偶k臋 cukru, p贸艂 艂y偶eczki aromatu waniliowego, szczypt臋 soli oraz 150 g tofu.

Pierwszym krokiem b臋dzie namoczenie rodzynek w ciep艂ej wodzie. W czasie gdy b臋d膮 one mi臋k艂y, mo偶emy pokroi膰 orzechy oraz owoce na kawa艂ki lub plasterki. Nast臋pnie miksujemy ze sob膮 tofu, cukier, aromat waniliowy i s贸l, tak by powsta艂a g艂adka masa. Owoce, mi贸d i rodzynki przek艂adamy do miski, polewamy sosem i posypujemy orzechami. Mo偶emy podawa膰 od razu po przygotowaniu lub sch艂odzi膰 w lod贸wce.

Z tofu mo偶emy tak偶e przyrz膮dzi膰 szybki koktajl owocowy. Do blendera wrzucamy dwie gar艣cie bor贸wek lub malin, banana, 90 g naturalnego tofu i szklank臋 mleka ro艣linnego. Miksujemy na g艂adk膮 mas臋 i gotowe!

Jest mn贸stwo sposob贸w jak przygotowa膰 tofu, dania z tego sera si臋 nie tylko pyszne, ale tak偶e bardzo zdrowe.

Comments are closed.