Superfood to musi znaleźć się na Twoim talerzu!

1
24

Superfood to pojęcie bardzo świeże, a nawet nazywając je bardzo skojarzeniowo właśnie o zdrowie i super moce chodzi, definiując co znaczy powyższe określenie.
Z definicji jest to żywność przetworzona do jedzenia, która posiada niezwykłe właściwości zdrowotne dla człowieka. Pierwszy raz to stwierdzenie zostało użyte przez Aarona Mossa. W 1998 roku w czasopiśmie o zdrowym żywieniu napisał on pierwszy artykuł o takich produktach. Ten moment stał się przełomowym i dietetycy, a nawet marketingowcy i ludzie reklamy z różnych firm, zarówno farmaceutycznych jak i liderów spożywczych wykorzystują już teraz na bardzo szeroką skalę ten termin, by zachęcić odbiorców do odżywiania zdrowego i takiego, które zapewni niezwykłe wartości dla organizmu pod względem odżywczym, a nawet leczniczym.
Spożywanie takich pokarmów tzw. superfood jest jak najbardziej zalecane. To bomby witaminowe, naturalnie nieprzetworzone składniki, które dodawane do naszego menu zapewnią nam moc witamin, enzymów i bombę składników mineralnych, która wzmocni i zapobiegnie rożnym chorobom, a także stworzy barierę ochronną i regenerującą dla naszego organizmu. Na podstawie wieloletnich badań i obserwacji można wyodrębnić z bardzo długiej listy takich ekstra cud wartościowych składników, te najbardziej wiarygodne i oddzielić je od tych, które są stworzone tylko na potrzeby mody tzw. wywołania medialnego szumu. Dlatego poniżej przedstawiamy takie top 5 najbardziej ważne i mające w sobie dużą moc zdrowotną i odżywczą specjały prosto z natury.


ARONIA
Jedna z najzdrowszych odmian owoców jagodowych. Pierwszym argumentem jest bogactwo witaminy C, B i E. Także występowanie w tym owocu kwasu chlorogenowego jest niezwykle ważne ponieważ ma on niebywałe znaczenie diabetyków ponieważ opóźnia wchłanianie glukozy. Badania naukowe potwierdziły, że aronia to naturalny lek przeciwnowotworowy, wzmacniający serce, zapobiegający zawałom i zatorom. To naturalny pogromca wysokiego ciśnienia i cholesterolu.
SIEMIĘ LNIANE
Znane od setek lat, a właściwie niedoceniane. Większość z nas skojarzeniowo tylko bierze tą roślinę za tłuste ziarenka, które rozpuszczone tworzą kisiel. Ta jednak gęsta papka lub stosowana w postaci ziarenek bezpośrednio do spożycia przekąska to skarb ukryty w małej postaci. Działa jak najlepsza osłonka na nasz przewód pokarmowy, jest bardzo dobrym lekiem przeciwzapalnym, wzmacnia jelita, poprawia perystaltykę, a dzięki temu zapobiega postępowi niebezpiecznych chorób w tym nawet nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi i cholesterolu. Działa wzmacniająco na hormony, a mężczyznom jest zalecany przy problemach z prostatą. Wspomaga również leczenie stanów zapalnych układu oddechowego.
SPIRULINA
To na pewno jeden z elementów superfoodu, który jest mniej nam znany. Musimy nadrobić te braki ponieważ jest ona dla każdego organizmu bardzo ważnym składnikiem. Jest to alga. Produkowana w morskich hodowlach w Ameryce i Azji. O jej cudownych właściwościach można mówić w kontekście porównań, które dadzą nam pełen obraz jej mocy leczniczych i naturalnego wzmocnienia dla nas. Ma więcej od marchwi beta- karotenu, żelaza także więcej nawet od szpinaku,a także nawet o 300 procent więcej wapnia niż samo mleko. Na koniec wartość już ogromna i statystyka liczbowa; 3 gramy spiruliny odpowiada 5 porcjom warzy w i owoców. Jest to tzw. super alga, którą należy spożywać jako suplement lub jako dodatek np. do kanapek jako posypka ( w formie sproszkowanej).
CZOSNEK
Na naszej liście chociaż krótkiej, ale z bardzo ważnymi superfoodami nie może zabraknąć go. Jest ulubieńcem do potraw, niezbędnym w kuchni dodatkiem i lekiem naszych Babć, jednak czy aby wiemy wszystko o nim? , o tym jak działa na nasz organizm ?.To najbardziej antybakteryjny środek na wszelkie infekcje, zabija wirusy i leczy stany zapalne we wszystkich układach ludzkiego organizmu. Czosnek może zastąpić nam całą aptekę i wszystkie specyfiki. Nie ma takiej witaminy czy składnika mineralnego, którego nie zawiera. Badania naukowe udowodniły również ,że ma właściwości bardzo podobne do aspiryny jako środek przeciwnowotworowy, zmniejsza bowiem lepkość krwi.
JAGODY GOJI
Nasze top 5 zamyka najnowsza nowość. Można powiedzieć jednak bardzo autentycznie mająca niesamowite właściwości dla nas. Jagody te przybyły z daleka bo aż z Tybetu i podbijają nasze rynki ze względu na niezwykle cenne zalety. W dalekich krajach właśnie Tybetu już ponad 2500 tysiąca lat temu odkryto ich właściwości. To owoce chińskiej rośliny kolcowój pospolity. Wykorzystywane na wzmocnienie słabej odporności, poprawiają wzrok, Leczą serce i rozwiązują problemy układu naczyniowego, leczą choroby reumatyczne i stany zapalne kości. Mają działanie odmładzające. Skutecznie łagodzą bóle miesiączkowe. Wyniki badań naukowców niepodważalnie udowadniają, że ta cud jagoda ze Wschodu ma działanie przeciwnowotworowe ze względu na obecność w swoim składzie rozpuszczalnego w wodzie bioaktywnego kompleksu polisacharydowego LBP.

Superfood nie bójmy się użyć takiego stwierdzenia nasze naturalne leki. To przyszłość dla chemicznych przetworzonych tabletek i antybiotyków z półek aptecznych. Być może rozwój tego zagadnienia i badania, które cały czas trwają już niedługo doprowadzą do sytuacji, w której będziemy dysponować już taką wiedzą i potwierdzonymi przykładami iż zdrowa żywność pomoże nam zapobiegać , a nawet całkowicie leczyć nasze przypadłości.

1 KOMENTARZ