Naturalne produkty bogate w błonnik

2
55

BŁONNIK

Telewizje śniadaniowe i reklamy ostatnio aż huczą od hasła błonnik. Lek na jelita, cudowny środek na walkę z odchudzaniem, a także zasypują nas propozycjami przeróżnych postaci błonnika. Jednak raczej nie mamy wiedzy co to jest tak naprawdę ten błonnik, po co nam i gdzie tkwi dokładnie i w czym jego siła lecznicza dla naszych organizmów.

Błonnik pokarmowy to określając naukowo jest to włókno pokarmowe, czyli węglowodan złożony. W jego skład wchodzą: śluzy, pektyny, hemiceluloza oraz lignina. Niezwykłość tego wielocukru, czyli jeszcze inaczej polisacharydu polega na tym, że jeżeli chodzi o klasyfikację nie jest to składnik odżywczy , a jedynie roślinka, która przechodzi przez jelito cienkie, następnie dostaje się do jelita grubego i nie ulega trawieniu. Jest w całości wydalana. Jednak przechodząc tak przez organizm pomaga.

Właśnie dlatego, ten nietypowy składnik w naszym jadłospisie pełni bardzo ważne funkcje.

ZADANIA BŁONNIKA DLA NASZEGO ORGANZMU

Ułatwia wypróżnianie; gdy błonnik wchłonie wodę zwiększa objętość, a tym samym pobudza ruch robaczkowy jelit

Pomaga przy biegunkach, zależnie od podawanej ilości tego składnika

Jest idealnym składnikiem diet odchudzających ze względu na to iż pęcznieje w żołądku i powoduje uczucie sytości

Obniża ryzyko miażdżycy

Obniża również poziom złego cholesterolu- usuwa kwasy żółciowe i zapobiega negatywnym zmianom wątrobowym

Jest wspaniałym lekiem dla cukrzyków, obniża naturalnie poziom glukozy we krwi opóźniając przemianę węglowodanów

Wspiera usuwanie z organizmu metali ciężkich, a nawet substancji wywołujących choroby nowotworowe

Zapobiega skutecznie próchnicy poprzez wydzielanie większej ilości śliny, która poprzez właśnie tą właściwość stanowi barierę ochronną dla zębów

Ostatnie badania kliniczne udowadniają niezwykłe działanie błonnika na układ sercowo-naczyniowy. Pektyny, które zawiera błonnik posiadają istotne znaczenie w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca.

Zobacz też: Superfood – co to jest?

Żeby wykorzystać maksymalnie działanie uzdrawiające błonnika i wzmacniające nasze siły witalne należy wykorzystać ten roślinny dar w menu w zróżnicowany sposób. Dlatego poniżej lista produktów, które są najbogatszym źródłem błonnika.

Pamiętajmy, że błonnika ABSOLUTNIE NIE ZAWIERAJĄ produkty zwierzęce, oleje i produkty tłuszczowe. Bogactwo błonnika odnajdziemy największe w produktach wyłącznie zbożowych, a także owocach. Poniższa tabela właśnie przedstawia tą zależność i proporcje zawartości błonnika w 100 g produktu.

Zawartość błonnika w produktach spożywczych w g/100 g produktu

Ryż brązowy

8,7

Bułki pszenne

2,0

Ogórek zielony

0,5

Ryż biały

2,5

Chleb pełnoziarnisty żytni

6,1

Pomidor

1,2

Kasza gryczana

5,9

Płatki kukurydziane

7,6

Brokuły

2,5

Ziemniaki

1,5

Płatki owsiane 

6,9

Marchew

3,6

Śliwki świeże

1,6

Otręby pszenne

42,4

Pietruszka liście

4,2

Pomarańcza

1,9

Sezam

9,1

Sałata

1,4

Jabłko

2,0

Słonecznik, nasiona

6,0

Seler, korzeń

4,9

Maliny

6,7

Migdały

12,1

Bób

5,8

Jeżyny

7,3

Paluszki

1,0

Fasola biała

15,7

Porzeczki czarne

7,9

Czekolada mleczna

0,7

Ryż z jabłkami

12,4

Suszone śliwki bez pestek

16,1

Sernik

0,8

Pizza z pieczarkami

1,4

Właściwości błonnika same przez siebie przemawiają, jak bardzo warto zadbać o to, by w diecie był on obecny.

Jest najlepszym naturalnym lekiem dla naszego przewodu pokarmowego i organizmu by funkcjonował w pełni bez zastrzeżeń.